Het St. Joris Kamerkoor is een gemengd kamerkoor met als standaardbezetting acht sopranen, acht alten, zes tenoren en zes bassen. Wij zingen religieuze en religieus geïnspireerde muziek van alle tijden. Daarin beschouwen wij de tekst en muziek als onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij zijn er vooral op gericht om door onze muziek uitdrukking te geven aan de betekenis van de composities.

Onze ambitie is om in Amersfoort en omstreken een van de toonaangevende kamerkoren zijn. Dat doen we door thematische programma’s uit te voeren, waarin we niet terugschrikken voor een hoge moeilijkheidsgraad. Wij willen een hoge kwaliteit realiseren in onze expressie, zangtechniek en samenklank. Van onze leden verlangen we o.a. dat ze een goede stembeheersing hebben, bij voorkeur klassiek geschoold, zelfstandig kunnen zingen, aantoonbaar ruime koorervaring en aantoonbare leesvaardigheid van blad hebben en dat de kleuring van de stem past in het koor. En op voorhand naast deze vaardigheden vanzelfsprekend ook aanwezigheid tijdens de repetities en deelname aan onze uitvoeringen.

We treden gemiddeld acht tot tien maal per jaar op, zowel in concerten als in religieuze context. Als de mogelijkheid zich aandient, treden wij daarbij incidenteel graag buiten onze gebaande paden, zoals bijvoorbeeld bij de medewerking aan het project Bach & bleekwater van Esther Apituley in januari 2016 en de proloog van de opera Hamlet van Ambroise Thomas in maart 2018. Ook werken we vaak (in de regel op uitnodiging) mee aan producties van derden, waaronder vespers, Choral Evensongs en eucharistievieringen; in de afgelopen jaren bijvoorbeeld in Den Haag, Doesburg, Kampen, Vianen, Utrecht, Amsterdam, Hoorn, Laren, Mijnsheerenland, Oosterhout, Haarlem, Veenendaal, Harderwijk en Wijk bij Duurstede. Én natuurlijk in Schotland (in Edinburgh, Glasgow, Stirling en Dunblane) met onze vrienden van het Glasgow Chamber Choir.

Het koor werd opgericht in 1985 en stond in de eerste tien jaar onder muzikale leiding van Marion van Zonneveld en vervolgens Bas Ramselaar tot najaar 2016. Na een succesvol kerstconcert op 21 december 2016 tezamen met het Amersfoorts Jeugd Orkest onder leiding van Boudewijn Jansen werd het dirigeerstokje overgenomen door Wouter Verhage. Op 25 maart 2017 werd o.a. een zeer succesvol concert gegeven met het Glasgow Chamber Choir en het Amersfoorts Jeugd Orkest in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Daarna volgden interessante producties, zoals The Last Post (in het kader van 100 jaar einde Eerste Wereldoorlog), Dangerous Times (met koormuziek uit Tudor-Engeland) en Paradisi Gloria.

In maart en april 2020 stond weer een uitwisseling met het Glasgow Chamber Choir (voor al weer de vierde keer) op het programma; dit keer met o.a. de monumentale Messe in e-moll van Anton Bruckner en koorbewerkingen van Clytus Gottwald op liederen van Gustav Mahler. Om bekende redenen moest deze samenwerking op het laatste moment jammer genoeg worden afgeblazen, maar van uitstel kwam zeker geen afstel: we hebben die in overleg met gene zijde van de grote haringvijver gewoon opnieuw geprogrammeerd; nu dus voor maart 2023, met in Nederland een concert in Amersfoort en muzikale medewerking aan de Latijnse hoogmis in de Obrechtkerk in Amsterdam. De 'terugwedstrijd' in april bestond uit een concert in St. Mary's cathedral in Glasgow, met naast uitvoering van de Messe in e-moll als hoogtepunt de uitvoering van Who shall separate us? van Sir James MacMillan onder uitvoering van de componist zelf, en muzikale medewerking aan de eredienst op zondagmorgen in St. Mungo's cathedral, eveneens in Glasgow.

Na de Evensongs in Wijk bij Duurstede en Barneveld, het najaarconcert 'Songs of Farewell', de Evensong in Vianen, het kerstconcert in Veenendaal en ons 'eigen' Festival of Lessons & Carols in de Sint-Joriskerk kijken we al weer uit naar ons concert met 'Membra Jesu nostri' en enkele andere passiecantates van Dietrich Buxtehude op zaterdag 16 maart 2024, ook in de Sint-Joriskerk. Verdere informatie volgt binnenkort.

De repetities zijn wekelijks op dinsdagavond, in de regel in de Gerfkamer van de Sint-Joriskerk in het centrum van Amersfoort.

Vacatures

Het St. Joris Kamerkoor heeft op termijn een vacature voor een 2e alt en een bariton. Heb je belangstelling om lid te worden van ons koor en denk je dat je voldoet aan de bovengenoemde criteria? Stuur dan een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem contact op met onze secretaris Bert Meijer (06-23365257).

Nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief met o.a. concertaankondigingen ontvangen? Stuur een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan nemen we uw e-mailadres op in onze verzendlijst.

 

Concertagenda

Zondag 6 oktober 2024
Evensong
Sint-Joriskerk
Amersfoort

Evensong in de Sint-Joriskerk, Hof 1 te Amersfoort o.l.v. Wouter Verhage. Aanvang 15:30 uur.

Lees meer …

Zaterdag 9 november 2024
Jesu, meine Freude
Sint-Joriskerk Amersfoort

Concert in de Sint-Joriskerk, Hof 1 te Amersfoort, o.l.v. Wouter Verhage met 'Jesu, meine Freude', werken uit o.a. het 'Altbachisches Archiv'.

Lees meer …