Na de eerdere succesvolle uitwisselingen in 2011, 2014 en 2017 zou het Glasgow Chamber Choir in maart 2020 alweer voor de vierde keer naar Nederland komen voor gezamenlijke concerten met het St. Joris Kamerkoor. Op de valreep hebben we toen om de welbekende reden de uitvoeringen in zowel Amersfoort en Amsterdam als later in Glasgow helaas moeten annuleren. Dit uiteraard tot grote teleurstelling van alle betrokkenen. We hebben toen echter al snel besloten dat 'uitstel' iets anders is dan 'afstel' en daarom hebben we ze alsnog voor het voorjaar van 2023 geprogrammeerd.

De monumentale Messe in e-moll van Anton Bruckner voor achtstemmig koor en vijftien hout- en koperblazers staat weer als hoofdmoot op het programma. Bruckner schreef deze mis in 1866 ter gelegenheid van de bouw van de votiefkapel van de nieuwe kathedraal in Linz; de mis klonk voor het eerst in 1869, in de open lucht en onder leiding van de componist.

Naast deze mis werden o.a. nog drie transcripties voor acht- tot maar liefst zestienstemmig koor van Clytus Gottwald (1925-2023) van liederen van Gustav Mahler uitgevoerd. De koorbewerkingen van Gottwald worden ook wel gekarakteriseerd als het herscheppen van de prachtige klanken van de betreffende instrumenten naar de unieke kwaliteiten van de menselijke stem (Clytus Gottwald overleed op 18 januari jl. op de gezegende leeftijd van 97 jaar).

En als contrast met al deze laat 19e-eeuwse koorwerken voerden de koren elk een werk uit van de Schotse componist James MacMillan (*1959): het St. Joris Kamerkoor met diens toonzetting op Psalm 51 'Miserere' uit 2009 (dat tevens goed past bij deze Vastentijd) en het Glasgow Chamber Choir met de compositie 'Who shall separate us' (geschreven voor en uitgevoerd tijdens de uitvaartplechtigheid van de Engelse koningin Elisabeth II). Als vooruitblik naar de gezamenlijke uitvoeringen in Glasgow in april a.s. staan door het GCC ook nog de 'Three Shakespeare Songs' van Ralph Vaughan Williams op het programma.

Voor enkele instrumentale intermezzi zorgden de arrangementen voor blazers van ons koorlid Frits Gombert op orkestwerken van Anton Bruckner.

Het complete programma was:

 • Anton Bruckner/arr. Frits Gombert:
  • Marsch in d-moll (WAB 96)
  • Uit: 'Drei Orchesterstücke' (WAB 97): nr. 1 - Moderato en nr. 3 - Andante con moto
 • James MacMillan - Miserere (*)
 • Ralph Vaughan Williams - Three Shakespeare Songs (**)
 • James MacMillan - Who shall separate us (**)
 • Gustav Mahler/Clytus Gottwald:
  • uit: 'Lieder eines fahrenden Gesellen': nr. 4 ‘Die zwei blauen Augen von meinem Schatz’
  • uit: 'Des Knaben Wunderhorn': nr. 13 ‘Urlicht’
  • uit: 'Rückertlieder': nr. 4 ‘Ich bin der Welt abhanden gekommen’
 • Anton Bruckner - Messe in e-moll (WAB 27), voor achtstemmig koor en blazers

(*)   alleen SJKK

(**)  alleen GCC

Uit: 'De Stad Amersfoort' door Peter Bruinsma - 19 maart 2023