Klik hier voor het menu

Het St. Joris Kamerkoor is een gemengd kamerkoor met als standaardbezetting acht sopranen, acht alten, zes tenoren en zes bassen. Wij zingen religieuze en religieus geïnspireerde muziek van alle tijden. Daarin beschouwen wij de tekst en muziek als onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij zijn er vooral op gericht om door onze muziek uitdrukking te geven aan de betekenis van de composities.

Onze ambitie is om in Amersfoort en omstreken een van de toonaangevende kamerkoren zijn. Dat doen we door thematische programma’s uit te voeren, waarin we niet terugschrikken voor een hoge moeilijkheidsgraad. Wij willen een hoge kwaliteit realiseren in onze expressie, zangtechniek en samenklank. Van onze leden verlangen we o.a. dat ze een goede stembeheersing hebben, bij voorkeur klassiek geschoold, zelfstandig kunnen zingen, aantoonbaar ruime koorervaring en aantoonbare leesvaardigheid van blad hebben en dat de kleuring van de stem past in het koor. 

We treden gemiddeld acht tot tien maal per jaar op, zowel in concerten als in religieuze context. Als de mogelijkheid zich aandient, treden wij daarbij incidenteel graag buiten onze gebaande paden, zoals bijvoorbeeld bij de medewerking aan het project 'Bach & bleekwater' van Esther Apituley in januari 2016 en de proloog van de opera 'Hamlet' van Ambroise Thomas in maart 2018. Ook werken we vaak (in de regel op uitnodiging) mee aan producties van derden, waaronder vespers, Choral Evensongs en eucharistievieringen; in de afgelopen jaren bijvoorbeeld in Den Haag, Doesburg, Kampen, Vianen, Utrecht, Amsterdam, Hoorn, Laren, Mijnsheerenland, Oosterhout, Haarlem, Veenendaal en Harderwijk. Én natuurlijk in Schotland (in Edinburgh, Glasgow, Stirling en Dunblane) met onze vrienden van het Glasgow Chamber Choir.

Het koor werd opgericht in 1985 en stond in de eerste tien jaar onder muzikale leiding van Marion van Zonneveld en vervolgens Bas Ramselaar tot najaar 2016. Na een succesvol kerstconcert op 21 december 2016 tezamen met het Amersfoorts Jeugd Orkest onder leiding van Boudewijn Jansen werd het dirigeerstokje overgenomen door Wouter Verhage. Op 25 maart 2017 werd o.a. een zeer succesvol concert gegeven met het Glasgow Chamber Choir en het Amersfoorts Jeugd Orkest in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Daarna volgden een aantal interessante producties, waaronder 'The Last Post' (in het kader van 100 jaar einde 1e Wereldoorlog), 'Dangerous Times' (met koormuziek uit Tudor-Engeland) en 'Paradisi Gloria'. In maart en april 2020 stond weer een uitwisseling met het Glasgow Chamber Choir (voor al weer de vierde keer) op het programma; dit keer met o.a. de monumentale Messe in e-moll van Anton Bruckner en koorbewerkingen van Clytus Gottwald op liederen van Gustav Mahler. Om bekende redenen moest deze samenwerking op het laatste moment jammer genoeg worden afgeblazen, maar van uitstel komt zeker geen afstel: we hebben die in overleg met gene zijde van de grote haringvijver gewoon opnieuw geprogrammeerd, nu voor maart 2023.

De repetities zijn wekelijks op dinsdagavond, in de regel in de Gerfkamer van de Sint-Joriskerk in het centrum van Amersfoort.

Vacatures

Het St. Joris Kamerkoor heeft vacatures voor een 2e alt en een 2e bas en daarnaast uitbreiding van de 1e basgroep met één lid. Heb je belangstelling om lid te worden van ons koor en denk je dat je voldoet aan de bovengenoemde criteria? Stuur dan een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem contact op met onze secretaris Bert Meijer (06-23365257).

Concertagenda

Zondag 4 december 2022
Evensong in de Sint-Joriskerk te Amersfoort

Evensong in de Sint-Joriskerk, Hof 1 te Amersfoort. Aanvang 15:30 uur.

Lees meer …

Dinsdag 20 december 2022
A Festival of Nine Lessons & Carols

Festival of Lessons & Carols in de Sint-Joriskerk, Hof 1 te Amersfoort, m.m.v. Rien Donkersloot - orgel. Aanvang 19:30 uur. Toegang vrij, collecte na afloop.

Lees meer …

Vrijdag 23 december 2022
Kerstconcert Maartenskerk Doorn

Kerstconcert in de Maartenskerk, Kerkplein 2 te Doorn. Aanvang 20:15 uur.

Lees meer …

Zaterdag 25 maart 2023
'Bruckner & Mahler' met het Glasgow Chamber Choir

Messe in e-moll van Anton Bruckner en koorbewerkingen van liederen van Gustav Mahler i.s.m. het Glasgow Chamber Choir. Sint-Joriskerk, Hof 1 te Amersfoort. Aanvang 20:00 uur.

Lees meer …

Zondag 26 maart 2023
Latijnse hoogmis Obrechtkerk, Amsterdam

Muzikale medewerking aan de Latijnse hoogmis in de Obrechtkerk, Jacob Obrechtstraat 28 te Amsterdam i.s.m. het Glasgow Chamber Choir met o.a. (delen uit de) Messe in e-moll van Anton Bruckner. Aanvang 10:30 uur.

Lees meer …