De All-night vigil op. 37 (’volledige nachtwake’) van Sergej Rachmaninov wordt beschouwd als een van de meest boeiende en diepgaande religieuze composities van de 20e eeuw. Het werk is vooral bekend als Vespers; eigenlijk incorrect, want dit betreft alleen de eerste zes van de vijftien delen (de andere zijn bestemd voor de metten en de priem). We voerden die eerste zes delen eerder uit, in 2014 met onze vrienden van het Glasgow Chamber Choir, in Nederland in Amersfoort en Doesburg en in Schotland in Stirling en Glasgow (zie op onze website onder 'Archief'). Maar nu deden we dus het hele werk. 

De troost en verstilling die eruit spreken zijn ongekend. Het is daarom niet verwonderlijk dat Rachmaninov het stuk ook zelf tot zijn favoriete werken rekende. De bijzondere harmo­nieën en grote verschillen in dynamiek maken dit acht- tot twaalfstemmig koorwerk tot een monumentale compositie. Het is geschreven voor zangstemmen a capella, omdat de Russisch-orthodoxe muziek geen instru­menten toelaat: alleen de stem van het men­selijk hart roept tot God.

Solistische medewerking werd verleend door alt Eske Tibben en tenor David van Lith. Het concert werd omlijst met een aantal door Coby Borkent stijlvol geschilderde iconen. De algehele leiding was in handen van Wouter Verhage.