Messe in e-moll van Anton Bruckner en koorbewerkingen van liederen van Gustav Mahler i.s.m. het Glasgow Chamber Choir. Sint-Joriskerk, Hof 1 te Amersfoort. Aanvang 20:00 uur.

Na de eerdere succesvolle uitwisselingen in 2011, 2014 en 2017 zou het Glasgow Chamber Choir in maart 2020 alweer voor de vierde keer naar Nederland komen voor gezamenlijke concerten met het St. Joris Kamerkoor. Op de valreep hebben we toen om de welbekende reden de uitvoeringen in zowel Amersfoort en Amsterdam als later in Glasgow helaas moeten annuleren. Dit uiteraard tot grote teleurstelling van alle betrokkenen. We hebben toen echter al snel besloten dat 'uitstel' iets anders is dan 'afstel' en daarom hebben we ze alsnog voor het voorjaar van 2023 geprogrammeerd.

De monumentale Messe in e-moll van Anton Bruckner voor achtstemmig koor en vijftien hout- en koperblazers staat weer als hoofdmoot op het programma. Bruckner schreef deze mis in 1866 ter gelegenheid van de bouw van de votiefkapel van de nieuwe kathedraal in Linz; de mis klonk voor het eerst in 1869, in de open lucht en onder leiding van de componist.

Naast deze mis worden o.a. nog drie transcripties voor acht- tot maar liefst zestienstemmig koor van Clytus Gottwald (1925-2023) van liederen van Gustav Mahler uitgevoerd. De koorbewerkingen van Gottwald worden ook wel gekarakteriseerd als het herscheppen van de prachtige klanken van de betreffende instrumenten naar de unieke kwaliteiten van de menselijke stem (Clytus Gottwald overleed op 18 januari jl. op de gezegende leeftijd van 97 jaar)

En als contrast met al deze laat 19e-eeuwse koorwerken voeren de koren elk een werk uit van een hedendaagse componist: het Glasgow Chamber Choir met 'Canticum Calamitatis Maritimae', geschreven in 1997 door de Finse componist Jaakko Mäntyjärvi (*1963) met als inspiratie de scheepsramp met het MS Estonia in 1994, en het St. Joris Kamerkoor met het Miserere van de Schotse componist James MacMillan (*1959). Beide stukken passen tevens goed bij de Vastentijd.

Voor enkele instrumentale intermezzi zorgen de arrangementen voor blazers van ons koorlid Frits Gombert op orkestwerken van Anton Bruckner.

Het complete programma:

• Anton Bruckner/arr. Frits Gombert:
    • Marsch in d-klein (WAB 96)
    • Uit Drei Orchesterstücke (WAB 97): nr. 1 - Moderato en nr. 3 - Andante con moto
  • Jaakko Mäntyjärvi - Canticum Calamitatis Maritimae
  • James MacMillan - Miserere
  • Gustav Mahler/Clytus Gottwald:
    • uit: Lieder eines fahrenden Gesellen: ‘Die zwei blauen Augen von meinem Schatz’
    • uit: Des Knaben Wunderhorn: ‘Urlicht’
    • uit: Rückertlieder: ‘Ich bin der Welt abhanden gekommen’
  • Anton Bruckner - Messe in e-moll (WAB 27), voor achtstemmig koor en blazers:
    • Kyrie
    • Gloria
    • Credo
    • Sanctus
    • Benedictus
    • Agnus Dei

Toegang € 15/ jongeren t/m 18 jaar gratis. Kaartverkoop t.z.t. via de koorleden, via deze website of voor aanvang van het concert.