Concert in de Sint-Joriskerk, Hof 1 te Amersfoort, o.l.v. Wouter Verhage met 'Jesu, meine Freude', werken uit o.a. het 'Altbachisches Archiv'.

‘Ach, wie flüchtig ist ein Menschenleben’. In dit programma staan de kwetsbaarheid en fragiliteit van ons kortstondige leven centraal. Johann Sebastian Bach kon zich voor zijn muzikale vorming beroepen op een groot aantal van zijn eigen familieleden. Op zijn vijftigste deed hij een poging om een stamboom op te stellen van zijn muzikale voorvaderen. Ongeveer gelijktijdig kreeg hij via het zogenaamde Altbachisches Archiv de beschikking over een groot aantal composities van die voorvaderen. Uit dat archief passen (net als zijn eigen motet 'Jesu, meine Freude' en de stukken van Melchior Franck) de werken van zijn ooms Johann Michael Bach en Johann Christoph Bach en zijn oudoom Johann Bach in dit thema.

De stukken van Johann Hermann Schein en Heinrich Schütz zijn geschreven tijdens de Dertigjarige oorlog (1618-1648). Die had enorme gevolgen op de bewoners van het tegenwoordige Duitsland. De teksten van de composities reflecteren opvallend vaak de sterfelijkheid van de mens. Ach, hoe vluchtig en nietig is een mensenleven!

Nadere informatie wordt t.z.t. bekend gemaakt.