Een 'Festival of Nine Lessons and Carols' is een kerkdienst die traditioneel rond Kerstmis plaatsvindt, met name in Engeland. In een dergelijke viering wordt het verhaal van de zondeval, de belofte van de Messias en de geboorte van Jezus verteld aan de hand van negen korte lezingen, de lessons, afgewisseld met het zingen van carolshymnen en andere koormuziek.

De eerste liturgie voor Nine Lessons and Carols werd in 1880 samengesteld door Edward Benson, bisschop van Truro (Cornwall). Dat werd gelijk een jaarlijkse traditie en al snel namen andere kerken de viering over en bewerkten ze de liturgie voor eigen gebruik. Tegenwoordig vinden dit soort vieringen overal ter wereld plaats.

Ons Festival of Nine Lessons & Carols van dit jaar heeft als rode draad het oude manuscript Piae Cantiones. Dat is een liedbundel uit Finland die vanaf 1582 in heel Europa razendsnel zeer populair werd. Veel van de voor ons bekende carols zijn gebaseerd op gezangen uit deze bundel. Ze zijn dankzij dit manuscript inmiddels gemeengoed geworden. Denk maar eens aan titels als ‘In dulci jubilo’, ‘Personent hodie’, ‘Gaudete!’, ‘Good king Wenceslas’ of ‘Unto us is born a son’.

Het St. Joris Kamerkoor vult werken uit deze bundel vanmiddag aan met enkele van de oudste nog bekende carols uit de middeleeuwen. Deze eeuwenoude melodieën, dansritmes en teksten staan aan de oorsprong van de prachtige caroltraditie die we tegenwoordig ook in Nederland niet meer kunnen wegdenken uit onze kerstbeleving.

Op het programma staan de volgende werken:

- Organ prelude: A Christmas Carol on Forest Green - Andrew Carter

- Once in royal David’s city - H.J. Gauntlet/arr. David Willcocks

- In dulci jubilo - Old German carol/arr. Robert Pearsall

- Adam lay ybounden - Christopher Hampson

- I wonder as I wander - traditional/arr. Bill Snedden

- God rest you merry, gentlemen - English trad./arr. David Willcocks

- Alleluya, a new work is come at hand - Peter Wishart

- Angelus ad Virginem - anoniem 13e eeuw/arr. King’s Singers

- There is no rose - anoniem ca. 1420/uit: Piae Cantiones

- Lux Aurumque - Eric Whitacre

- Gaudete! Gaudete! - arr. Wouter Verhage

- Quem pastores laudavere - arr. John Rutter

- Up! Good Christen folk, and listen - arr. G.R. Woodward

- Hark! The Herald Angels sing - Felix Mendelssohn-Bartholdy/David Willcocks

- There came three kings - uit: Piae Cantiones/arr. Philip Lawson

- Coventry carol - 15e eeuw/arr. Martin Shaw

- Unto us is born a son - uit: Piae Cantiones/arr. David Willcocks

- O come, all ye faithfull - J.F. Wade/arr. David Willcocks

- Organ postlude: Toccata on Veni Emmanuel - Andrew Carter

Lector is Margo van Eijck en organist is Henk Veldman.

Het geheel staat onder leiding van Wouter Verhage.

De toegang is vrij; collecte na afloop.